Övriga ”släktingar”

 

Mats föräldrar Anton och Elsa Winberg

”Vad har jag att leva för? Det vore mycket bättre för omgivningen om jag dog knall och fall. Arvet blir inte stort Mats, men några riksdaler har mor och jag i allt skrapat ihop.”
Mats pappa Anton är totalt vilsen efter det att hustrun dött. (s 14) Hennes lungcancer gick inte att bota, bara att fördröja. Till slut ville hon att alla försök skulle avbrytas med att ytterligare dra ut på det oundvikliga slutet. Bara smärtstillande. Föräldrarnas traditionella äktenskap med klassisk rollfördelning gjorde att efter hustruns död stod Anton praktiskt och psykiskt handfallen.

Att det då blev Helena som gick in och hjälpte till kan inte heller anses som ovanligt. Mats levde som ende sonen inte upp till den roll man kunde förväntat.

Föräldrarnas sommarstuga utgjorde den ojämförligt största delen av arvet. Den sålde Mats så snart det gick och pengarna satte han in i den byggfirma hans startade med kollegan Sverker. Konjunkturerna var på topp, uppdragen radade upp sig. Men när bygg- och fastighetsbranschen kollapsade sjönk deras firma som en gråsten och det insatta kapitalet gick upp i rök, eller försvann i djupet om vill ha den liknelsen istället. Mats arv efter föräldrarna utplånades i ett slag. Det bidrog till att han stängde dörren till sitt förflutna. Skuldkänslorna vred om nyckeln flera varv.

 

Helenas mamma Ingeborg

Den pensionerade storköksföreståndaren betraktade Mats från början som en looser. Hans konkurs bekräftade hennes farhågor. När han sedan lämnade Ingeborgs dotter besannades ytterligare en hennes åsikter som sin f d svärson. När det träffas vid sonen Johannes bröllop hänger det istappar på hennes blickar och återhållna hälsande.

 

Kickis föräldrar Ingmari och Arvid Ekström

De skoplastare och bulldozers som ingår i firma Ekström Gräv & Bygg maskinpark kan stå som symboler för den framfart som grundaren och företagsledaren Arvid har. Han beter sig på sitt sätt som schablonen av en framgångsrik och skrupelfri entreprenör. Hans roll som bulvan vid försäljningen/köpet av Mats och Helenas villa utgör inget problem för honom, varken ekonomiskt eller moraliskt. Att han sedan har sen egen agenda borde inte komma som någon överraskning för Mats, men det gör den.

 

Kickis två bröder med respektive familjer

Familjeföretaget lever upp till begreppet i ordets verkliga bemärkelse.
Äldste sonen Lars-Åke är formellt företagets VD sedan Arvid tagit ett steg tillbaka. På pappret alltså. Gift med Pia. Två barn.
Mellanbrodern Johan, gift med Anna, är också involverad i företaget. Ett barn.
Mamman Ingmari har pensionerat sig från sin ekonomibefattning.

Ett upplägg av julfirandet kan se ut (sid 311)

 

Motpart är en sida och bok från Fonem Förlag
0705-780 790 | info@fonemforlag.se

Copyright LogicAlley-2014 | Admin