Säga vad man vill, men Blossa starkvinsglögg står sig för mångas intränade smaklökar. Om man gillar det rejält söta. Fast det skadar inte att testa nya varianter. Eller göra själv, fast en hel del av smaken sitter faktiskt i alkoholhalten, så utgår man från ett normalt 13-14% vin, behövs en spetsning förutom kryddorna. Och där kommer åter tycke och smak in. Cognac? Gin? Vodka? Rom? Annars kan man utgå från vanlig vinglögg och spetsa den. Recept från Landleys kök:

Romglögg

1 dl mörk rom eller Whiskey
8 dl vinglögg
1 kanelstång
1 krm salt

Lätta maträtter kräver lätta viner. Då gör roséerna entré. Numera finns det många. Fast det är tveksamt om roséviner för mer än 100 – 110 kr är värda den investeringen. Det finns flera kring 80 – 90:- som är idealiska för svenska sommarkvällar. Inte minst de sydfranska med ton av Provence, det vill säga ljust rosa med antydd beska och tillbakahållna frukttoner och bara med ett uns grapefrukt, svarta vinbär. Men även viner som Santa Ana från Argentina görs i sydfransk stil, på cabernet sauvignon.

Amarone vin 18 cmAmarone är förvisso inget matvin, men till långsamt avnjutna ostar är det inte fel. Till en kraftfull Boeuf Bourginon på högrev är ett Côte du Rhône inte fel.

Med värmen och årstiden kommer också debuten för rosévinerna. Systemets sortiment har utvecklats påtagligt. Frågan är just för roséviner om högre pris ger intressantare vin. Många tycker att ett vin som Santa Ana för 75 kr räcker bra i uterummet till en bit grillad lax.

Santa Ana

Systembolagets beskrivning: ”Ungdomlig, fruktig smak med inslag av jordgubbar, persika och blodapelsin. Serveras vid cirka 8°C som sällskapsvin, till fisk- och kycklingrätter eller sallader.”

Är La Spinetta, il Rosé di Casanova, för 119 kr, så mycket bättre att det motiverar 44 kr prisskillnad? För att inte tala om sådana som Miraval Rosé, för 159 kr. Oavsett pris verkar trenden gå mot ljust rosa roséviner i den traditionella provençalska stilen.

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn expert tycker si, en annan så. Även medlemmar i föreningar typ Munskänkarna har olika uppfattningar. Dessutom går det mode i smakinriktningen som när terroir lyfts fram som det slutligen avgörande för smaken.

Fast många så kallade vinkännare har dock vissa grunder gemensamma vad gäller kvalitet. Det är inte svårt att känna den avgrundsdjupa skillnaden mellan ett billigt bulkvin och ett med yrkeskunnande och bra råvaror framställt vin.

Att det kommer en strid ström av nya, kvalitetsviner gör inte saken lättare. Eller så är det just det som gör vin så spännande; att hitta sin egen favorit i det enorma utbudet och överbevisa andra om valets självklarhet.

miniKicki kör en Mini. Frågan är om hon skaffat denna bil för kunna ge uttryck åt sin körstil, eller om hon utvecklat den genom bilen?

Det lutar väl åt att människor väljer bil för att få utlopp åt en inneboende energi genom visst tryck med högerfoten.

Kapitel 1, sid 17:

När hon besökte en byggarbetsplats var bilen det första man la märke till. Ljudet från hennes Mini Cooper hördes redan innan den knallröda bilen dök upp. Hon hade dessutom körkort till lastbil och skoplastare. Kanske påverkade det henne för försiktighet och omtanke på den lilla personbilens motor och chassi präglade definitivt inte hennes körstil. Kicki hade lagt sig till med vanan att efter den avslutande tvärbromsningen stiga ur bilen ganska långsamt och att sen luta sig mot den för att kunna scanna av omgivningarna samtidigt som hon halade fram den senaste modellen på mobiltelefon. Inget undgick henne. Och ingen kunde undvika att lägga märke till hennes entré. Den var effektfull. 

14 febr Alla hjärtans Dag

Kommentarer inaktiverade för 14 febr Alla hjärtans Dag

Alla hjärtan-kortVad passar bättre som ett inlägg och kommentar till denna relationsroman om huvudlös passion och kärlek än en dikt om hjärtan? Diktsamlingen Kött & Kättja – dikter att nyttja i hungrigt och sorgset väder samt mellan övergivna lakan” är slutsåld med går ibland att hitta antikvariskt genom sökmotorn Bokbörsen.

Bilderna är skapade av Carl E Blomberg.

Omslag mot rött

 

2 104Att visa upp sitt ekonomiska oberoende, sin protestlusta mot alla goda seder eller sitt omättliga behov av att hävda sig genom att på krogen låta vaska en eller flera flaskor champagne visar bara på ett enormt förakt för andra människors kunnande och arbete. Och för pengars värde. Att framställa champagne är en omständlig procedur genom val och skötsel av mark och druvor, skördande och sedan processen med jäsning, buteljering, vändning av flaskor osv osv.

Tävlingsförare på prispallen som skakar och sprutar en flaska champagne har vid sidan av enorm bensinförbrukning trots allt presterat något. Och bilförare ska ju inte inmundiga alkohol, så där kan man pressa fram en mikroskopisk förståelse för tilltaget att låta denna gudabenådade dryck gå fullständigt till spillo. De krogar i Båstad, Visby och vid Stureplan som förbjudit sprutande av champagne och ersatt det med vaskning borde i stället köra de gäster som betalar och kräver vaskning på porten. Det handlar om hån och förakt i dess mest renodlade form. Ett motsvarande vansinne är tilltaget att köpa 10 hamburgare och kasta 9 i en soptunna (kallat traskning) samtidigt som det utanför dörren sitter romska tiggare…

 

2 viner beskurenPå sid 403 i MOTPART börjar Mats Winberg förklara sina val till den lilla improviserade vinprovning han har vid en juldagsmiddag. Eftersom det var tal om gädda som huvudrätt så ”föll det sig naturligt att som första vin välja Brochet Facile.”…”Det är gjort på druvan sauvignon blanc och anses ha en torr och ungdomlig smak, något aromatisk, mycket frisk med inslag av krusbär, kiwi, nässlor och citrus. Kommer från Frankrike. Ganska billigt. Fransmän gillar gädda.”

….

”Nästa sort är kanske lite mer ovanlig. Det heter Winkl men är också en sauvignon blanc men kan väl sägas vara en aning mer sammansatt även om den också bör kallas torrt fruktig, aromatisk och med mycket frisk smak som har inslag av krusbär, gula päron, honungsmelon, örter och citrus. Från Italien.”

Han avslutar sin lilla provsmakning med det betydligt exklusivare Chablis Premier Cru Fourchaume, en chardonnay.

Romanen MOTPART innehåller beskrivningar av många olika viner som i flera ligger en bit upp i pris, arom och smak jämfört med de vanligaste boxvinerna. Vissa är lagringsvärda eftersom Mats Winberg håller på att bygga upp sin egen lilla vinkällare.

Författaren Henrik Valentin är ganska detaljerad i sina beskrivningar och här på hemsidan är vinlistan är under utbyggnad vad gäller kompletterande beskrivningar och bilder.

Affisch Sjöbo HV

Motpart är en sida och bok från Fonem Förlag
0705-780 790 | info@fonemforlag.se

Copyright LogicAlley-2014 | Admin